100 dana za besplatnan povrat
pogledaj detalje
Besplatna dostava za narudžbe preko 50 € (za plaćanje unaprijed)
pogledaj detalje
Sortiraj prema
Cijena
Ponuda
Brand
Boja
Izrađeno
Stil
Proizvodi: 90
Prikaži identifikator verzije

Što bi trebali uzeti u obzir kada kupujete kišobran?

Rasprostranjeno prihvaćanje kišobrana počelo se širiti Europom u 18.st. Do tada je on bio smatran samo kao ženski modni dodatak, a prvi ga je u današnjoj namjeni kao kišobran za kišu nosio Jonas Hanway. Tehnološki napredak 20.stoljeća omogućio je stvaranje materijala i mehanizama, koji su sastavni dio današnjih modernih kišobrana. Pri kupnji kišobrana potrebno je znati koliku veličinu kišobrana trebate (što će ovisiti o tome kupujete li dječji kišobran ili za odrasle), isto tako gledati ćete dali ćete uzeti sklopivi ili nesklopivi kišobran, materijal od kojeg je napravljen kišobran koji uvijek treba biti od dobrog vodonepropusnog materijala kao što su eponzh (vodonepropusan i brzo se suši), poliester ili poliester s teflonom (jači je od običnog poliestera i brzo se suši) ili satin (najskuplji i najfiniji materijal koji je čvrst, ima vodootporni premaz i otporan je na habanje). Pri kupnji obratite pozornost na broj žbica, što je broj žbica veći to će kupolu kišobrana bolje držati. Svaka od tih žbica treba biti pričvršćena za kupolu, na nekoliko mjesta koji kišobran čine jačim. Žbice koje drže kišobran trebale bi biti napravljene od čvrstog materijala poput čelika, fiberglasa ili aluminija (koji je ipak osjetljiviji na puhanje vjetra, pa nije za preporuku da ga nosite kada je vani vjetrovito). Za dječji kišobran pripazite za sve žbice imaju plastični dodatak na krajevima u slučaju da se istrgnu i neozlijede vaše dijete.

Koji su sve tipovi kišobrana na tržištu?

Klasični kišni kišobrani su najčešći, izrađuju se od drvene, metalne ili poliesterske osovine sa kupolom od mikrovlakana. Automatski preklopni kišobrani se otvaraju i zatvaraju jednom rukom i zbog svoje veličine pogodni su za nošenje u ruksacima i torbama, takvi su najčeće muški kišobrani, jer muškarci vole da im stvari zauzimaju što manje mjesta. Bubble kišobrani više su ženski kišobrani, imaju specifični oblik krošnje, zbog koje se manje izloženi kiši i uglavnom se izrađuju od prozirnih materijala. Džepni kišobrani su napravljeni da stanu u najmanje pretince ili džepne jakne. Zbog svoje minijaturne konstrukcije, lošije su trajnosti, ali su zato savršena opcija za iznenadne nepredvidive vremenske prilike, pošto nezauzimaju mjesta. Gadget kišobrani su oni koji imaju dozu humora u sebi, pa tako je ručka napravljena u obliku samurajskog mača, ili ručka u kojoj se nalazi držač za čaše, kišobrani koji se nose pričvršćeni za vaša leđa ili pak svijetleći kišobrani. Golf kišobrani su specijalno napravljeni za taj sport. Velikih su promjera i napravljeni da stvaraju dobru hladovinu i spriječe dolazak nenadane kiše.

Od kojeg materijala su najbolji kišobrani napravljeni?

Satin ili eponzh su materijali koje ćete tražiti za kupolu kišobrana jer su najčvršći, vodootporni i otporni na habanje. Za žbice birajte materijal od čelika ili fiberglasa. Fiberglas je izdržljiv i fleksibilan, a kišobran izrađen od njega je izuzetno lagan i otporan na prevrtanje za vrijeme vjetra. Za ručke odaberite one gumene ili drvene. Drvene ručke su premazane bezbojnim lakom, izdržljive su, ne gube boju tokom vremena i ugodne su za držanje u ruci za razliku od metalnih, dok su gumene drške ugodne za držanje i savršeno pristaju dlanu.

Kišobrani – često postavljana pitanja

Koji kišobrani izabrati za kišu?

Izaberite onaj kišobran koji ima više žbica, jer je taj najotporniji. Ako imate mjesta uzmite standardni veliki kišobran sa žbicama od fiberglasa ili čelika koje su najotpornije, a za kupolu uzmite materijal eponzh ili satin.

Gdje baciti kišobran nakon neupotrebljivosti?

Kišobran bi trebalo reciklirati, a ne baciti u koš za smeće. Dijelovi kao drška, žbice i kupola se trebaju skinuti i staviti u odgovarajući otpad za reciklažu.