100 dana za besplatnan povrat
pogledaj detalje
Besplatna dostava za narudžbe preko 50 € (za plaćanje unaprijed)
pogledaj detalje

Savjetnik

Kako pravilno održavati i impregnirati obuću?

Izdržljivost obuće prije svega ovisi o pravilnoj njezi, te o tome treba voditi računa prilikom kupnje. Prije prve upotrebe obuću je potrebno impregnirati. To činite tako da impregnacijsko sredstvo namijenjeno određenom tipu kože ravnomjerno nanesete na vanjsku površinu obuće. Prije toga, vodite računa da obuća nije mokra ili vlažna. Nakon nanošenja prvog sloja impregnacijskog sredstva pričekajte neko vrijeme dok ga koža ne upije - tek tada možete ponoviti radnju.

Redovna impregnacija obuće

Ne zaboravite da obuću treba redovito impregnirati - posebno nakon svakog mokrog čišćenja. Izbjegavajte poliranje vlažne obuće ili pretjerano špricanje - preporučuje se nanositi sredstva za njegu samo na potpuno suhu obuću.

S vremenom, kao rezultat mehaničkog trošenja obuće i utjecaja vremenskih uvjeta, uspješnost impregnacije se smanjuje. To je prirodan proces koji smanjuje kvalitetu i trajnost obuće. Stoga je važno odabrati najkvalitetnija impregnacijska sredstva, jer će njihovom redovitom upotrebom vaše omiljene cipele duže zadržati svoj prvobitni izgled i svojstva.

Sredstva za čišćenje obuće trebaju sadržavati dobro odabrane masne tvari i ulja, koja će u kombinaciji s odgovarajućim bojama uspješno osvježiti obuću. Odabir tehnike čišćenja i proizvoda za njegu cipela ovisi o vrsti kože od koje je obuća izrađena.

Vrste kože u proizvodnji obuće

Za proizvodnju kožne obuće najčešće se koristi koža životinja poput krava, ovaca ili koza. Koža je jedan od najstarijih materijala koji se koristi u proizvodnji obuće. Njezina jedinstvena svojstva kao što su prozračnost, propusnost vodene pare, nakupljanje vlage, velika otpornost, elastičnost, ali i stabilnost forme čine je jednim od najpopularnijih i najcjenjenijih materijala u svijetu obuće.

Koža je vrlo elastičan materijal, a s obzirom na to tijekom godina su se razvile razne tehnike štavljenja i nanošenja. Kao rezultat toga postoji najmanje desetak vrsta koža.

Njega i čišćenje glatke kože

Glatku kožu obrađuje se s vanjskog dijela, tj. glatke strane. Tekstura kože može biti savršeno glatka ili zrnasta, s različitim površinskim strukturama, a može biti i sjajna ili matirana.

Ipak, treba imati na umu da glatka koža nije materijal dovoljno otporan na vanjske čimbenike – brzo propušta vodu. I iz tog razloga potrebno je redovito održavati i njegovati kožnu obuću, jer se time smanjuje mogućnost promakanja. Čišćenje kožne obuće je relativno lak proces, ali treba voditi računa da se to čini redovito.

Po kišnom vremenu, također se brže troše i kožni potplati. Promočenu obuću potrebno je prvo dobro osušiti. Nakon sušenja obuću je potrebno impregnirati, a potom je premazati odgovarajućom pastom za njegu cipela. Ne zaboravite staviti napinjač u cipele, kako bi promočena obuća zadržala svoj izvorni oblik.

Jedan od najvažnijih elemenata dobre njege obuće je
upotreba boje za cipele u odgovarajućoj nijansi. Međutim, nakon nanošenja boje, cipele je potrebno dobro ispolirati kako bi bile čiste i sjajne.

Kako čistiti nubuk? Čišćenje i impregniranje brušene i nubuk kože?

Nubuk i velur su tipovi brušene ili zrnate kože. Vanjsku stranu nubuk kože karakteriziraju kratka, nježna, baršunasta vlakna nalik na teksturu kože breskve. S druge strane, velur ima pojedinačna mekana i elastična vlakna iznutra. Često se u kolokvijalnom nazivu naziva "antilop" koža. Za čišćenje obuće od brušene kože preporučujemo kupnju posebnih četki od gume ili čekinja i mekih žica, koje savršeno čiste i sprječavaju taloženje prljavštine. Jednako važna, kao i čišćenje obuće od nubuka i brušene kože je i impregnacija. U našoj trgovini možete kupiti brojne kreme za brušenu kožu, kao i impregnacijske sprejeve, uključujući i one koje štite cipele od promakanja vode.

Čišćenje i njega lakirane kože

Lakirana koža sintetički je materijal koji ima poseban sloj laka. Modeli od lakirane kože često se ističu zanimljivim uzorcima i teksturama. Primjerice, postoji obuća od glatke lakirane kože, ali i naborane i elegantne, s različitim uzorcima ili metalnim sjajem.

Za ovu vrstu kože vrlo su važni visokokvalitetni proizvodi za njegu koji osiguravaju odgovarajuću elastičnost obuće. Lakirane cipele treba čistiti vlažnom krpom. U pravilu stručnjaci ne savjetuju impregniranje lakiranih cipela jer bi to moglo dovesti gubitka sjaja. Za njegu lakirane kože preporučuju se posebne kreme i flanel krpa.

Nappa koža

Nappa koža razlikuje se po tome što je obrađena s vanjske strane. U procesu njihove izrade koristi se tehnika četkanja, koja daje savršen efekt sjaja površini obuće. Napa koža je glatka i izuzetno mekana. Zbog svoje osjetljive strukture, zahtijeva posebnu njegu. Čišćenje ove vrste obuće obavlja se na isti način kao i čišćenje cipele od glatke kože, koristeći odgovarajuće proizvode za impregnaciju.

Sintetički materijali

Vanjske sintetičke tkanine izrađene su od sintetičkih materijala koji imitiraju prirodnu kožu ili stvaraju potpuno nove i neobične teksture. U čišćenju i njezi cipela od sintetičkih materijala, kreme za prirodnu kožu neće biti od koristi. Najjednostavnija tehnika za njegu sintetičke kože je meka, vlažna spužva s malom količinom blagog sredstva za čišćenje.

Tekstilni materijali

Tekstilni materijali su vlaknasti materijali koji se sve više koriste ne samo za izradu odjeće, već i obuće. U praksi se, među ostalim, koriste za izradu ljetnih cipela, kućne obuće, ali sve češće i večernjih modela.

Ovu vrstu obuće uvijek treba četkati suhu i njegovati pomoću odgovarajućih sprejeva za tekstil. Primjerice, posebno su učinkoviti sprejevi od pjene koji savršeno čiste i oživljavaju boje.

Važna napomena: Tekstilna obuća ne smije se prati. Štoviše, nije prikladna za nošenje po kišnom vremenu. Nakon izuvanja potrebno je u nju staviti kalupe koji će spriječiti njezinu deformaciju, dok prilikom obuvanja valja koristiti žlicu za cipele.