100 dana za besplatnan povrat
pogledaj detalje
Besplatna dostava za narudžbe preko 46 € (za plaćanje unaprijed)
pogledaj detalje

Prirodne cipele za žene koje vole trčati

Mnogo je zagovornika bosonogog trčanja, ali uz sve blagodati koje ono nudi ovakvo trčanje kao što je oslobađanje od stresa, mnogo je drugih čimbenika zbog kojih takvo trčanje može uzrokovati niz ozljeda, poput uganuća, porezotina ili stres uzorkovan konstantnim udarcem pete u tvrdu površinu. Zbog toga su kao alternativu bosonogom trčanju nastale cipele za prirodno trčanje, koje prakticiraju svi pogotovo žene koje su zaljubljenice u ovu vrstu sporta. Ovakve tenisice odlikuje mali tanki potplat koji je savitljiv i minimalni jastučići koji omogućavaju osjet bosih nogu. Prirodne cipele podržavaju snagu gležnja jer su im uklonjeni dodatni oblozi, pa nošenjem takvih, dobit ćete osjećaj prirodnijeg trčanja. Da bi trkač postigao svoje najbolje rezultate mora trčati učinkovito, a za to je ključna izgradnja dobre tehnike trčanja. Tenisice za prirodno trčanje s niskim i minimalnim spuštenim petama potiču napredovanje s kojima dobivate osjećaj lakoće i veće fleksibilnosti za razliku od ostalih tenisica. Tenisice za minimalističko trčanje u odnosu na tradicionalne tenisice imaju manji pad od pete do prsta od oko 6 mm, a standardne tenisice imaju oko 12 mm.

Zaštita stopala u prirodnoj obući – što vrijedi znati?

Osim što ovakav tip obuće pruža ugodu u potpunom smislu za vaše stopalo i ostatak tijela, minimalistične tenisice za trčanje, omogućuju jačanje mišića i tetiva, a kako vaši listovi jačaju tako rade i bolju podršku noge. Vjerojatno će oni kojima noga pri trčanju slijeće na sredinu ili na prednji dio stopala bolje osjetiti benefite ovih tenisica, nego li oni koji slijeću na petu, zbog minimalnih jastučića. Stoga predlažemo da smanjite pritisak i pokušate smanjiti udar pri trčanju ili hodanju na samu petu, koja tako podnosi prevelik teret. Trčanje s prelaska s običnih tenisica na bosonoge tenisice često uključuje i usvajanje stila trčanja gdje je udar na prednjem dijelu stopala, tako da je to jedan od dobrih čimbenika koji će vam pomoći promijeniti stil trčanja. Trkači koji traže načine za povećanje snage stopala i gležnjeva mogu imati velike koristi od nošenja tenisica za prirodno trčanje. Također svi oni koji koriste ovakve tenisice imaju mnogo veći raspon pokreta u stopalu. Kao rezultat ravnomjerne raspodjele pritiska smatra se da su trkači manje skloni ozljedama, osobito u koljenima.

Minimalistične cipele – pronađite brendirane modele u trgovini Ecipele.hr

Ako vam je ovo prvi put da koristite tenisice za prirodno trčanje, onda si dajte malo više vremena da vam se noga naviknete na drugačiji osjet nego što je to kod standardnih tenisica. Većina ljudi lako se mogu naviknuti na novi tip tenisica, koje su nižeg profila, no ako imate stopala koja se rotiraju prema unutra onda vam predlažemo da potražite modele s više podrške. Minimalističke cipele za trčanje koje imaju razdvojene prste poput Vibram Fivefingers, koje možete pronaći na online trgovini Ecipele.hr, omogućuju vašim prstima da se kreću u potpunosti prirodno, a budući da nemaju jastučnog međupotplata već samo tanak sloj gume, manje je i prekomjerne pronacije. Ako radite na jačanju mišićne jezgre prvenstveno gluteusa, stopa prekomjerne pronacije će se smanjiti. Gotovo svatko može imati benifite od nošenja minimalističkih tenisica, ako je za vas trčanje prevelik izazov koristite minimalistične cipele za hodanje. Vaša stopala će ojačati, postati fleksibilnija što će usput dobro se odraziti na vaše držanje.

Ženske prirodne tenisice za tračanje: Često postavljana pitanja

Koje su prednosti prirodnog trčanja?

Osim prirodnog osjeta koji daje minimalistično trčanje, ono će vam pomoći u izgradnji snage jačajući mišiće i tetive stopala. Samim pritiskom udara na prednji dio stopala, vjeruje se da se smanjuje rizik od uobičajenih povreda kao što je ITB sindrom ili udlaga potkoljenice.

Kako odabrati minimalistične cipele?

Pri odabiru minimalističnih cipela birajte one koje su iste širine i dužine kao vaše stopalo. U njima se vaša noga mora osjećati slobodno i nesputano, stoga ne smiju biti ni pre tijesne niti pre velike, tj. ne biste ih trebali uopće osjećati.