100 dana za besplatnan povrat
pogledaj detalje
Besplatna dostava za narudžbe preko 46 € (za plaćanje unaprijed)
pogledaj detalje

Minimalističke tenisice za trčanje – kakva je to vrsta obuće i čemu služi?

Minimalističko ili bosonogo trčanje posebna je vrsta trčanja tijekom kojeg se nosi specijalizirana obuća koja pruža osjećaj bosonogog trčanja. Naime, tenisice za minimalističko trčanje imaju značajno tanji potplat i vrlo malu količinu jastučića u odnosu na klasične tenisice za trčanje, zbog čega imate osjećaj kao da trčite bez obuće. No, iako imate osjećaj da trčite bosi, tenisice za minimalističko trčanje ipak pružaju određenu razinu zaštite od ozljeda u odnosu na to da stvarno trčite bosi po prirodi. Uz navedeno, minimalističke tenisice za trčanje nemaju pad visine od pete prema prstima, što znači da su vam peta i prsti na jednakoj visini kao i kada ste bosi. Kada taj pad ne postoji, trčite na drugačiji način: veći je pritisak na središnji i prednji dio stopala, a ne na petu kao kod klasičnih tenisica. Zbog toga se smatra da ovakva vrsta trčanja stvara manji pritisak.

Minimalistička obuća za trčanje – popularni brend Vibram Fivefingers dostupan je na ecipele.hr

Vibram Fivefingers poznata je vrsta minimalističkih trkačkih tenisica. Ove su tenisice vrhunske kvalitete i dostupne su u nekoliko modela, tako da, između ostalog, možete odabrati i svoju najdražu boju kako biste ih jednostavno uskladili s ostatkom svoje modne kombinacije za trčanje. Uz to, dostupni su modeli na vezanje i na čičak. Svaki način vezanja ima svojih prednosti, tako da je izbor na vama koji ćete odabrati.

Ženske minimalističke tenisice – zašto je pravilan odabir tako važan?

Minimalističke tenisice posebna su vrsta tenisica u kojima je trčanje sasvim drugačije nego trčanje u klasičnim tenisicama i zato je iznimno važno da odaberete modele najveće kvalitete, ali i one koji vam stoje kao saliveni. Dostupni su modeli koji imaju dijelove u koji se smještaju svi prsti stopala pojedinačno, ali i oni sličniji klasičnim tenisicama. Modeli u kojima se prsti posebno smještaju nose se na bosu nogu, dok se modeli koji podsjećaju na klasične tenisice mogu nositi i na čarape. A budući da jako prianjaju uz stopalo, neodgovarajući model, veličina ili loša kvaliteta izrade mogu dovesti do žuljeva, nagnječenja, a u nekim slučajevima čak i do potencijalnih ozljeda. Ako tek krećete s minimalističkim trčanjem, važno je ići postupno. Naime, stopalima je potrebno određeno vrijeme da se naviknu i na minimalističke tenisice i na bosonogo trčanje. No, dobro je poznato da vježba vodi do savršenstva, tako da vam sigurno neće dugo trebati dok se ne uvježbate.

Ženske minimalističke tenisice za trčanje – često postavljana pitanja

Minimalističke tenisice za trčanje za žene – kako odabrati?

Ako ste se odlučiti isprobati minimalističko trčanje, definitivno su vam potrebne ženske minimalističke tenisice. Pri njihovom odabiru vodite se time u koje ih doba godine planirate nositi – ako tražite nešto kada je vrijeme toplo, tada potražite modele napravljene od laganih i prozračnih materijala. U slučaju da planirate ići na bosonogo trčanje kada je vrijeme hladnije i mokro, tada su mnogo primjereniji topliji, i po mogućnosti, vodonepropusni materijali koji će zaštiti stopalo.

Ženske minimalističke tenisice – gdje ih kupiti?

Ženske tenisice za minimalističko, tj., bosonogo trčanje prodaju se u specijaliziranim prodavaonicama sportske obuće, ali i u klasičnim trgovinama obućom. Dostupne su u fizičkim trgovinama te online.