100 dana za besplatnan povrat
pogledaj detalje
Besplatna dostava za narudžbe preko 46 € (za plaćanje unaprijed)
pogledaj detalje

19 proizvoda

Jeste li čuli za prirodno trčanje? Ključni element ovog neuobičajenog sporta su upravo tenisice koje daju osjećaj kao da ste bosonogi

Prirodno ili bosonogo trčanje je način trčanja bez obuće. Ovakvo trčanje ima i svoje blagodati, pa zagovornici ovog načina trčanja tvrde da ovaj način trčanja olakšava stres uzrokovan stalnim udarcima pete ako nosite podstavljenu tenisicu. No rizik od puno ozbiljnijih ozljeda zbog bosonogog hodanja je puno veći. Stoga su mnogi stručnjaci u skladu sa poznatim brendovima kao alternativu prirodnom trčanju napravili tenisice za bosonogo trčanje, koje imaju tanki potplat i minimalne jastučiće. Ljudi koji su fizički aktivni, prihvaćaju sve više prirodne tenisice za trčanje zbog različitih blagodati, od poticanja prirodnog stila trčanja i izgradnje snage stopala do fleksibilnosti koju pružaju za rad sa utezima ili u CrossFit-u.

Što su to minimalističke tenisice i kakve veze imaju sa prirodnim trčanjem?

Sve je više pobornika koji preferiraju prirodne i minimalističke tensice za trčanje, jer imaju kvalitete koje nisu dostupne kod tipičnih tenisica za trčanje. Ove tenisice su napravljene za prirodno trčanje i uvijek sa tankim, malim potplatom, nemaju povećanu petu, koriste minimalne jastučiće za podmetanje i savitljive su. Svi ljubitelji prirodnog načina trčanja smatraju da ovakve tenisice podržavaju snagu gležnja, jer uklanjanjem dodatnih obloga stvara se čistije iskustvo trčanja. Standardne tenisice za trčanje imaju pad od pete do prsta od 1 cm, dok minimalističke tenisice za trčanje imaju pad od 0.7cm, što uzrokuje da vaša peta i prsti budu na istoj razini, tako da imate osjećaj kao da ste bosi.

Prirodno trčanje izvrstan je odabir ako volite osijećaj kao da nemate ništa na nogama. Svoj model premium marki pronađite u trgovini Ecipele.hr, koja nudi velik izbor kvalitetnih prirodnih tenisica za trčanje

Ako dosad niste probali, savjetujemo vas da probate prirodno trčanje. Pri kupnji tenisica za prirodno trčanje, možete dobiti čudan osjećaj, jer nisu ni približno iste kao obične tenisice, zato trebate vrijeme da se noga i vi priviknete na nov način ugode. Moguće je da ćete trebati proći više kilometara dok se noge ne naviknu trčati bez dodatnih podstavljenih jastučića i podignute pete. Dobar izbor prirodnih minimalističkih cipela za trčanje nudi trgovina Eobuwie, poput VIBRAM fivefingers visokokvalitetnih tenisica, debljine potplata 1.5cm, izvrsne za trkače koji su navikli na tradicionalne tenisice za trčanje i žele prijeći na minimalističke. Iako ih ima različitih modela, uglavnom su težine od oko 120g, a potplat je od Megagrip-a, koji savršeno prijanja uz sve podloge, bilo za suho ili mokro vrijeme. Zahvaljujući mrežastoj tkanini, vaša će noga ostati suha, a slobodno ih za hladnije vrijeme nosite na čarape sa prstima ili tabi socks.

Muške prirodne tenisice za trčanje – Često postavljana pitanja

Što je to prirodno trčanje?

Prirodno trčanje podrazumijeva zamjenu konvencionalnih tenisica za trčanje za one puno manjeg potplata. Trebali bi imati osjećaj kao da ste bosonogi, jer tenisice nemaju potporu, potplat im je veoma tanak, a ugrađeni jastučici za ugodu su minimalni.

Kakve cipele koristiti za prirodno trčanje?

Za prirodno trčanje birajte one tenisice koje su za to i predviđene. Možete uzeti one sa razdjeljenim prstima ili ne, ovisi o tome što vam više odgovara. Kupite one tenisice u kojima od vrha palca do kraja tenisice imate razmaka najmanje pola placa (od ruke) širine, što će dati vašem stopalu prostor za širenje tokom trčanja.